Natural treatment for allergies
Let's have a healthy vacationNatural treatment for allergies
The natural treatment of allergies
במצפה אלומות אנו מציעים טיפול טבעי לבעיות הנובעות מאלרגיות שונות. כמו-כן אנו מציעים סביבה נהדרת לפסק זמן מחומרים אלרגניים, לתזונה טבעונית עשירה משולבת עם צומות מיצים המגבירים את תהליך ניקוי הרעלים (כולל החומרים האלרגניים), התכנית השבועית שלנו מעניקה לאורחינו פנאי נפשי לחיזוק המערכת החיסונית ולטיפול בגוף. המושג אלרגיה נוצר ב-1908, והוא בא לבטא “שינוי בתגובתיות”. כל שינוי בדרך בה הגוף מגיב לסביבה, בין אם זו חסינות למחלה שהגוף כבר נתקל בה, או התקף עיטושים מאבקת פרחים
מילה אחרת למושג אלרגיה היא “רגישות”. בשנות ה-20 של המאה הקודמת הגדירה הרפואה הקונבנציונלית את המושג הזה כ-רגישות חיסונית. בשנות ה-60 גילו את ה-אימונוגלובוליןIgE) E) שהוא נוגדן שנוצר בגוף לחומרים “בלתי מזיקים”. גורמים עיקריים לתגובות אלרגיות: נטייה גנטית, עיכול לקוי, מעיים חדירות, גמילה מוקדמת, דלקות במערכת העיכול, הפרעות במערכת החיסון, שינויים הורמונליים, תדירות בחשיפה למזונות אלרגניים, מתח נפשי, צריכת אלכוהול ביחד עם מזונות אלרגניים, ועוד.
כמו כן משתמשים גם במושג “אי סבילות” מזון. כאן לא הוכחה התגובה כתגובה חיסונית, אלא היא יכולה להיות תגובה ייחודית, מטבולית, פרמקולוגית, או רעליות למזון או לתוספי מזון. האלרגיה שמעניינת אותנו במיוחד היא אלרגיה למזון.
מנקודת ראות קלינית, מזוהים שני סוגי אלרגיות למזון:
מחזוריות: צורה נפוצה ב-80-90 אחוזים מאלרגיות המזון. הרגישות מתפתחת באטיות על ידי אכילה חוזרת של המזון. אם נמנעים מאכילת המזון האלרגני במשך תקופת מה (בד”כ ארבעה שבועות ויותר) ניתן להחזירו מחדש ולסבול אותו, אלא אם אוכלים אותו שוב לעתים תכופות. אלרגיות קבועות: אלו הן רגישויות המתרחשות בכל פעם בה אוכלים מזון, לא חשוב מה פרק הזמן שבין אכילה לאכילה. הימנעות לטווח ארוך יכולה לחדש סבילות. אלרגיות מזון נובעות מכמה סיבות, והעיקריות שביניהן: נטייה גנטית, עיכול לקוי, מעיים חדירים, גמילה מוקדמת, דלקות במערכת העיכול, חולשת מערכת החיסון, שינויים הורמונליים, תדירות בחשיפה למזונות אלרגניים, מתח נפשי, צריכת אלכוהול ביחד עם מזונות אלרגניים, צריכת תרופות ועוד. דוגמאות לסימפטומים של אלרגיה במערכת העיכול: כיבים; שלשול כרוני; גזים; מעי רגיז; ספיגה לקויה; דלקות מעיים; נפיחות לאחר האוכל. סימפטומים של אלרגיה במערכת החיסון: הצטננויות תכופות.זיהומים כרוניים; זיהומים תכופים באוזניים; סימפטומים של אלרגיה בעור: אטופיק דרמטיטיס; אקנה; אקזמה; חרלת (אורטיקריה); גירוד; אדמומיות בעור; פצעונים. סימפטומים של אלרגיה במערכת הנשימה: אסטמה; נזלת אלרגית; קדחת השחת; דלקת סימפונות כרונית; צפצוף; נשימה כבדה ושרקנית; גירוי בחך או בגרון. סימפטומים של אלרגיה בשרירים ושלד: כאב גב תחתון; כאבי מפרקים.
סימפטומים אלרגיה אחרים שונים הפרעות קצב; בצקת; התעלפות; כאבי ראש; היפוגליקמיה; גרד באף או בגרון; מגרנות; דלקת בסינוסים; שקיות או עיגולים שחורים מתחת לעיניים. פירוק לא מושלם של מזון (בעיקר חלבונים) גורם לפעילות יתר של מערכת החיסון. חלבונים אלה עלולים למצוא את עצמם במערכת הדם עקב חדירות המעיים או בגלל מחסור באנזימים מפרקי חלבון או מחסור בחומצת קיבה או בויטמינים ומינרלים. יש להבדיל בין אלרגיה למזון לבין אי סבילות למזון (כמו ללקטוז או לגלוטן). גורמים לחדירות יתר של המעיים:
פציעת דפנות המעיים עקב מחלת מעיים
חוסר איזון של פלורת המעיים
חוסר בשלות של מערכת העיכול בתינוקות
עיכול לקוי
שלשל או עצירות כרוניים
שימוש כרוני במשלשלים, סותרי חומצה, אנטיביוטיקה, סטרואידים, אלכוהול, תרופות ועוד.
Physical signs of food allergy:
Dark circles under the eyes
Swelling under the eyes
Horizontal wrinkles on the lower eyelid
Chronic non-cyclical fluid retention
Chronically swollen glands How allergy symptoms are caused:
Antibodies called immunoglobulins of the IgE type bind to the antigen (conjugate). The binding triggers a destructive reaction of additional antibodies against the antigen (conjugate). The antigen is destroyed. When there are a large number of antigens beyond the immune system’s ability to clear them, damage occurs to the tissues where the antigen is located, and the activity of antibodies associated with mast cells is created, which are responsible for releasing inflammatory substances such as histamine and leukotrienes. In this process, many cells attached to or adjacent to the antigen are also destroyed. The most common allergens in food are dairy products, wheat, eggs, chocolate, nuts, peanuts, corn, sesame, tomatoes, coloring additives and flavorings (such as monosodium glutamate, artificial sweeteners, and more). Most flavorings and colorings appear in poor quality food products, to give them a captivating and tempting appearance (carbonated drinks, sweets, jellies, ice cream, etc.). Additional allergens: pollen, chlorine in indoor pools, cleaning agents and chemicals, pesticides, dust and dust mites, cat hair, bee stings or beehive products, and more.
Most conventional medicine methods for relieving allergies rely on suppressing the allergy with antihistamines, steroids, and various medications. In homeopathy and natural medicine, this means suppressing the disease, which moves to deeper layers of the body. For example, when a certain skin disease is suppressed by medication, the symptoms will penetrate deeper into the body and erupt by damaging one of the internal organs.
There are different methods for diagnosing allergies, among them:
- RAST test that tests antibodies in the patient’s blood serum
- A FICA test that tests the immune complexes of food found in the blood (ie, food molecules bound to antibodies).
- A cytotoxic test that tests the effect of food on the reactivity of white blood cells.
- A skin test, in which the skin is pricked or scratched and food extracts are placed on it, and the IgE antigen is tested.
- A kinesiology test that tests muscle response to certain foods.
- Challenge test by elimination (removal) of foods. In this test, you basically try an allergen-free diet for 3-4 weeks, then carefully introduce the suspect foods, one by one. Sometimes one food per day and then one food per meal. If after re-exposure you feel a reaction to that food, remove it and move on to the next suspicious food item, and so on. The pulse is also checked before eating and about fifteen minutes after consuming the suspect food. If the heart rate increased by 9 or 10 beats more than normal, it must be assumed that that food is problematic.
It is also a good idea to keep an allergy diary in which we record every day what we ate (name of the item) and what the reaction was (runny nose, tingling, hives, rash, swelling, stomach pain, constipation/diarrhea, etc.)
A 4-day cyclical diet, in which foods are rotated every 4 days (i.e., a type of food is eaten every 4 days). For example, if a person ate wheat on Monday, they will have to wait and eat it again only on Friday, etc. For most of the population, it is difficult to switch to a completely allergen-free diet. Even if you do not eat wheat, or eggs, or dairy products, etc., there is a likelihood of these components being hidden in various types of food when eating out or when buying food from supermarkets. For example, many do not know that most types of soy sauce contain gluten, or that even cheeses made from tofu contain casein, which is a milk protein. One of the causes of allergies is a weak immune system that increases the chance of allergic reactions. According to Dr. Gabelman from California (an environmental medicine expert), this happens due to a large amount of toxins in the body. Another allergy researcher named Dr. Haitov discovered that there are a number of factors that affect the immune system, including toxic loads due to infection in all its forms, repeated vaccinations of infants that damage the immune system, as well as damage to the natural flora of the colon due to excessive use of antibiotics and cortisone. Frequent use of antibiotics leads to confusion of the immune system, to the point that it cannot distinguish between enemy and friend, and then attacks food particles as allergens. Additional causes of allergies – nutritional deficiencies, repeated use of the same type of food, chemicals in food and Candida.
When you do a body cleanse (as is done at Mitzpe Alumot), you remove the allergenic food items, and then the immune system kicks in. This manifests itself differently in each person (headache, nausea, weakness, etc.). How to avoid allergies:
Avoid white sugar and any product that contains white sugar. Toxic chemicals are involved in the bleaching process of white sugar. As a substitute, use something natural, maple syrup, molasses, dates, silane, etc. Avoid white flour and its products. Avoid processed foods, including frozen ready meals. Limit the amount of salt and preservatives, coloring, and flavoring in food. If you eat meat, choose a type that is not processed, and preferably organic (without antibiotics, hormones, and sprays). Thoroughly wash fruits and vegetables in lukewarm water with a few drops of mild dishwashing liquid. Rinse well. Get to know the food you consume. Check labels, identify the names of food additives on the packaging. Eat whole foods and use only natural ingredients for cooking or preparation. A juice day a week will help cleanse the body’s systems. Avoid smoking and high alcohol consumption (despite the popular belief that drinking wine daily is beneficial to health, it often becomes a habit and even an addiction, so it is best to leave drinking alcohol for special occasions). Drinking a lot of coffee, more than 2 cups a day, is not advisable. Avoid fried foods. Oil heated at a high temperature is carcinogenic. You can steam the food in vegetable stock or water and add oil to the dish at the end. Limit food quantities. Incorporate physical activity into your daily routine, such as walking, cycling, swimming, and try to live in an environment that gives you balance and harmony. Pause and allow yourself to enjoy the beauty around you, and be grateful for what you have. You can also support the process by taking supplements such as vitamin C, quercetin, and zinc. There are also various herbs and spices that help the process, such as: hot red pepper (cayenne), ginger, garlic, and onion.
At Mitzpe Alumot, we offer a wonderful environment for a time-out from allergens, for a vegan diet rich in vegetables, fruits, nuts, seeds, sprouts and sprouts, green leaves and more (the diet is allergen-free and does not contain wheat, dairy products or animal meat). We combine nutrition with juice fasts that increase the process of cleansing toxins from the cells in the body and accelerate the process of rebuilding them. To strengthen and support the cleansing process, it is recommended to do various massages and hydrocolonics (deep colon cleansing). Our weekly program gives our guests peace of mind, rest, an opportunity to enrich their knowledge of nutrition, meditations, moderate physical activity, qigong, Feldenkrais, laughter therapy and a host of lectures and workshops throughout the week. Everyone must give themselves the opportunity to try the cleansing experience at the Mitzpe Alumot Health Farm. Don’t wait! Taking responsibility for our health is one of the fundamental rules in Dr. Ann Wigmore’s teachings, by which we work. Sources:
The Allergy Bible, Linda Gamlin, The Reader’s Digest Association, Inc. pp. 8-9
Encyclopedia of Natural Medicine, Dr. Michael T. Murray, Dr. Joseph A. Pizzorano, (pp. 132-149)
www.liferesearchuniversal.com/allergy/html
Written by: Edna Mintz, natural nutritionist, partner at the Health Farm and workshop presenter at Mitzpe Alumot, instructor in the Dr. Anne Wigmore method, certified by the Hippocrates Institute in Florida, USA, and a graduate of the LIVING LIGHT Chef School in California for gourmet food using the RAW FOOD method.